Ben jij al op vakantie? Of komt je vakantie eraan? Of ben je alweer heel hard aan het werk? En ben je een ondernemer? Of heb je een ondernemer in je gezin? Dan is de kans groot dat de stress toeneemt. Niet alleen bij jou maar … Zeker bij je partner, echtgenoot (m/v) en/of bij je kinderen. In veel gezinnen wordt geklaagd over ondernemers .. Dat het vreselijke vakantiegangers zijn. En hier is waarom..

 

 

Een ondernemer gaat nooit echt op vakantie.

Misschien hoor je dit al een tijdje: “Lieverd, neem je dit jaar wel de tijd voor ons tijdens de vakantie?”

Of iets van die strekking. Terwijl jij zegt: “Ja natuurlijk andere lieverd” en denkt.. Ja maar ik neem wel mijn laptop mee.. En die stapel boeken die ik nog wilde lezen.. En ik wil dan die cursus ook even doen.. Etc. etc. etc. En die mensen die zo van ons ondernemers EN ondernemende mensen houden.. Die gunnen ons die vakantie zo.En weet je .. ze hebben gelijk. Want een tijdje niet werken is goed voor de geest. Maar … het levert bij ondernemers vaak genoeg ook weer stress op. Ik vertel je hieronder een aantal van de vakantie-stress-symptomen EN oplossingen om hiermee om te gaan!

 

Symptom 1 – Ondernemers zijn … anders

Het begint met het besef dat een ondernemer gewoonweg anders in elkaar zit. Dat heb ik niet zelf verzonnen, dat is ervaring. Ervaring met talloze ondernemers en … door naar mezelf te kijken. Anders dan wie? Anders dan niet-ondernemers. Een ondernemer staat altijd aan. Een ondernemer wil altijd vooruitgang boeken. Een ondernemer leeft bij het idee “progress = happiness” (vooruitgang is gelukkig zijn). En daar … past het traditionele concept “vakantie” niet zo goed bij.

 

 

Symptoom 2 – Stress van op vakantie zijn

Ondernemers hebben vaak moeite met het tot rust komen in een vakantie. Het stilstaan, het “niks” doen, is niet waar ze naar op zoek zijn. Als “progress = happiness” klopt, dan is stilstand dus geen happy gevoel. En dat is precies wat er in een vakantie kan gebeuren. De ondernemer die in een kano stapt om te genieten van het gezelschap, het peddelen en het uitzicht .. Zit ondertussen misschien wel een nieuw idee uit te denken. DAT wil hij/zij zo snel mogelijk vastleggen. Kano of geen kano. De ondernemer die voor zijn tent een boek leest – ik heb het niet over een roman.. Leest wellicht opeens “hey zit dat zo!” en wil daar instant iets mee. Dat is voor de ondernemer in kwestie een heerlijk gevoel. MAAR… Voor je reisgezelschap gewoonweg NIET. Vergelijk het met een potje tennis. Net als je lekker bezig bent, wordt je uit van de baan geplukt en vertelt iemand je: “Ga maar even lekker zitten terwijl wij doorspelen, rust is goed voor je”. Terwijl jij denkt, DOE NORMAAL!! IK BEN NET ZO LEKKER BEZIG! IK. WIL. GEEN. RUST! Ben je een kleine ondernemer, dan speel je een enkel.

Ofwel, jij van de baan is gelijk aan het spel stopt. Ben je een grote(re) ondernemer, dan speel je een dubbel. Jij zit weliswaar op adem te komen, het spel gaat door maar je ziet dat iemand die alleen staat te spelen tegen een dubbel, kansloos is. Jij wil maar een ding: MEEDOEN. Niet kunnen meedoen, geeft .. stress. Ja, ook op vakantie; misschien wel, juist op vakantie.

 

Symptoom 3 – Vertrouwen is moeilijk

Je moet als ondernemer helemaal kunnen vertrouwen op de thuisblijvers. Als je tenminste een team hebt waar je je werk aan kan overdragen. Toen ik ooit begon als ondernemer had ik geen team, geen mensen aan wie ik werk kon overdragen. Overigens hadden we toen ook geen internet of email of smartphone. Mijn lief wilde wel op vakantie en ik geloof niet dat ik daar een probleem van maakte. Maar dat koppie, dat stond maar aan. Ik bedacht dit. En bedacht dat. Bedacht me ook dat ik iets was vergeten. Toch maar even bellen vanuit een telefooncel (in de bloedhitte in Toscane Italië toentertijd). En mijn lief … zat te balen. Hij zal iets gezegd hebben dat vakantie met mij vroeger veel leuker was. En hij had groot gelijk .. Een paar jaar geleden had ik wel een team. Het was vakantie – weer in Italië (zou het toeval zijn?) – en keek ik ”even in de statistieken”. Ik zag de bezoekersaantallen op onze website teruglopen. Niet zomaar een beetje afnemen, maar behoorlijk dramatisch instorten. WAT WAS ER AAN DE HAND?? (Want je weet, teruglopen websitebezoekers = minder leads = minder omzet) (En zo’n vakantie moet toch ergens van betaald worden …) Wat ik toen leerde was dit: Vertrouwen is moeilijk. Ik vertrouwde wel op mijn team, dat vond ik helemaal niet moeilijk. Maar vertrouwen is iets heel anders dan denken dat het wel goedkomt als jij uitleg geeft. Of zelfs instructies. Vertrouwen in dit geval gaat erom dat iemand op de winkel past zoals jij dat ook zou doen. En dat is ONMOGELIJK! Er is maar 1 ondernemer en dat ben jij. Vertrouwen is niet onmogelijk maar je moet niet het onmogelijke van anderen verwachten. Kom ik op terug bij de oplossingen .. #komtgoed Heb ik in mijn ondernemerscarrière ooit mijn vakantie overgeslagen? Nee, nooit. Ik ben er wel beter in geworden en kan echt uitkijken naar de vakantie. Ook de mensen met wie ik op vakantie ga 😉 Hier zijn een aantal oplossingen die ik in de loop van de jaren bedacht of geleerd heb.

 

 

Oplossing 1 – Ga op vakantie!

Neem hoe dan ook een tijdje vrij. Als het je maar enigszins lukt, ga een tijdje naar een andere omgeving. Het is heerlijk om over de grens te zijn voor de meeste mensen. Om een andere taal te horen. De warmte van de mediterrane zon te voelen. Om er echt helemaal uit te zijn. Echt, ook voor ondernemers. Je hoeft niet alles uit je handen te laten vallen om toch te genieten van de vakantie-tijd. Want geloof me, ondanks dat we graag 24/7 op het veld staan te ballen, even aan de kant op adem komen .. IS GOED VOOR JE! Je hebt het nodig. Je verdient het.

 

Oplossing 2 – Geef vooraf uitleg over jouw begrip van vakantie en stem op elkaar af

Zeker als je net ondernemer bent, sta eerst voor jezelf stil bij jouw begrip van vakantie. Wat vind jij fijn? Bedenk dan ook meteen wat jouw reisgezelschap fijn vindt. Voor mij geldt dat ik graag een keer per dag email en social media check.

En dat ik graag een of twee business boeken lees of luister. Daarnaast wil ik graag mijn ochtendritme vasthouden (workout, luisterboek, meditatie). En verder … genieten to the max! Nou heb ik het geluk dat mijn lief ook ondernemer is.

En ook een ochtendritueel heeft waar hij langer mee bezig is dan ik met het mijne. En dat de pubers graag een beetje uitslapen 🙂 Ondanks dat je nu kan denken, nou Laura jij hebt het makkelijk, kan ik je vertellen dat die afstemming ook bij ons essentieel is. Want mijn lief wil ook het liefste vroeg opstaan om zijn (deels zakelijke) ochtendritueel voort te zetten.

(Ik heb het over 6:30 ..) En dat wil ik in een vakantie dus niet. #afstemdingetje Tegelijk vind ik het ook nog heerlijk om ’s avonds lang te blijven zitten. Krekels op de achtergrond, wijntje, kaasje en kaarsje op tafel en laat het maar laat worden.

Precies .. dat past niet bij vroeg opstaan. #afstemdingetje Tegen de tijd dat de pubers ontwaken, hebben wij ons ding gedaan en is er een ontbijtje. (Wij noemen dat lunch 🙂 Tijdens die lunch en ook tijdens het avondeten kan het zomaar zijn dat de man en ik het hebben over onze business. Iets wat we gelezen hebben, uitgedacht of ontdekt hebben. Dát vinden de pubers boomer-gedrag, saai, etc. Ofwel niet leuk. #afstemdingetje Al die zaken die mogelijk irritatie kunnen opleveren, die stemmen wij vooraf af.

 

 

Oplossing 3 – Bedenk wat wel past

Kijk, dat mail en social media checken, dat doe ik ’s ochtends. Geeft mij rust voor de rest van de dag en wekt bij niemand irritatie op. Wat voor mij een belangrijk onderdeel van ondernemen is, is leren. Of ik nou een businessboek of roman lees, dat is voor mijn gezin geen verschil. Af en toe plons ik een zwembad in, en daarna lees ik weer verder bijvoorbeeld.

Ik ben lekker ‘bezig’ en de rest ook. Wat wel of niet werkt voor iemand is persoonlijk. Probeer dat wel vóór je vakantie te bedenken en af te stemmen.

 

 

Oplossing 4 – Draag taken over

Ondanks dat vertrouwen moeilijk kan zijn .. Ondanks dat jij sommige dingen het beste kan/doet/ziet/bedenkt .. Ondanks dat jij de ondernemer bent en de meeste anderen in je team niet .. Ondanks dat jij alleen bent en geen team hebt ..

DRAAG OVER WAAR MOGELIJK! Ja, ook wanneer je alleen bent. Kijk of er een collega-ondernemer iets voor je kan waarnemen. Misschien kan je een slimme scholier wel je social media laten checken voor die 2 weken. Kijk eens in je team of je iemand hebt die je een opdracht geeft waar hij of zij nog net niet helemaal klaar voor is .. maar wel enorm door kan groeien. Wat het ook allemaal is, maak een lijst van je activiteiten. En kijk 1) wat even kan blijven liggen. 2) Wat perse door jou gedaan moet worden. 3) Wat door een ander gedaan kan worden. Give yourself a break. Dat gaat in de vertaling verder dan “geef jezelf een onderbreking”…

 

Oplossing 5 – Relax

Kijk, die mensen die allemaal van ons houden en ons vertellen om vakantie te nemen, hebben gelijk dus. In oplossing 1 schreef ik al, ga op vakantie. Deze tip, “relax” gaat over de invulling. Ga ook echt vakantiedingen doen. Je zal merken dat je op een goed moment uitgeruster wakker wordt. Je hoofd een beetje rustiger wordt als je met je geliefde even een koffietje doet op dat leuke pleintje. Dat je blij wordt van met je kinderen in een zwembad spelen. Dat je zelf met dat wijntje, kaasje, kaasje-moment samen komt. Dat je met veel lol een echt balletje slaat. Je erachter komt tijdens een spelletje hoeveel die kids al weten. En zo kan ik nog heel wat dingen bedenken, en jij ook! Oh ja … nog een tip: relax ook tijdens een spelletje, je hoeft niet áltijd te winnen. Dat doe je gewoon weer tijdens het ondernemen als je weer opgeladen, energized terug van vakantie bent! 😉

 

Mocht het al vakantie voor je zijn dan wens ik je een fantastische tijd toe!

Enne.. Wil je misschien meer tips, maar dan op het gebied van je website? Dat kan! Meld je nu aan voor de GRATIS website check.

Published On: oktober 27th, 2021 / Categories: Learn /