Herken je dit? Dat je heel erg lekker bezig bent, je gave content hebt voor je klanten en de mensen met wie je graag werkt, dat je post op social media en opeens … is er die vriend die iets zegt als “tjonge jonge wat post jij veel zeg, pffff.” Mij overkwam dat jaren geleden voor het eerst. Het was zelfs iemand uit de organisatie waar ik toen een opdracht voor deed. “Nou ik ga je ontvolgen hoor, jij post veel te veel.” Ik schrok. En ging minder posten. Niet slim. 

De cruciale rol van de omgeving
Het ondernemerspad is er een van ups en downs. Veel meer dan je had verwacht waarschijnlijk toen je koos voor het gaan voor je grootse doelen. Terwijl de vrijheid en het potentieel voor innovatie lonken, is er ook de soms knagende onzekerheid en de constante druk om te presteren. In dit landschap wordt het belang van een sterke, ondersteunende omgeving vaak over het hoofd gezien. Althans, dat gold voor mij. Hoewel het zo logisch klinkt, keek ik er finaal overheen. Sterker nog, als er commentaar kwam, ging ik me aanpassen naar dat commentaar en onderpresteren. Ja je leest het goed. Alles en iedereen zette ik op 1 behalve mijn missie. Toen ik dat veranderde … toen veranderde mijn business ‘opeens’ ook. Want de juiste omgeving is het verschil tussen opgeven en volharden, tussen falen en floreren.

De invloed van ondersteuning op jouw succes
Dat onderpresteren betekende niet dat ik niet meer mijn best deed voor mijn klanten. Integendeel. Maar ik leverde veel van mijzelf en mijn dromen in. Elke ondernemer heeft momenten van twijfel, ik natuurlijk ook. Hier speelt een ondersteunende omgeving een cruciale rol. Studies hebben aangetoond dat een positieve omgeving direct bijdraagt aan verbeterde mentale gezondheid, welzijn en je bedrijfssucces. Wanneer je de boeken erop naslaat dan lees je vaak dat een netwerk van mensen die geloven in je, je motivatie verhogen en je helpen de risico’s te nemen – nodig om je bedrijf te laten groeien. Negatieve geluiden uit je omgeving doen precies het omgekeerde; die leiden tot stagnatie, uitstelgedrag en zeer mogelijk zelfs het verlies van je passie.

Familie, de eerste lijn van ondersteuning (of kritiek)
De invloed van familie is groot. Familiebanden zijn complex en onlosmakelijk. Familieleden bieden liefde en steun, maar kunnen ook bronnen zijn van kritiek en twijfel. Voor ondernemers, vooral degenen die met iets nieuws bezig zijn en/of echt grote dromen hebben, kan de familiedynamiek meer dan uitdagend zijn. Daarom is het essentieel om duidelijk te communiceren over je ondernemersdoelen én dromen. Leg uit waarom – je why – je gepassioneerd bent over wat je doet. En wat je nodig hebt van je familie. Blijf tegelijk ook open staan voor hun zorgen, want die komen voort uit enerzijds de liefde voor jou, maar ook uit hun eigen twijfels die niks met jou te maken hebben. Ofwel, bewaak je grenzen.

Vrienden en netwerken
Terwijl familie vaak onze eerstelijns ondersteuning of kritiek biedt, spelen vrienden en professionele netwerken ook een belangrijke rol in onze groei. Gelijkgestemde vrienden en collega-ondernemers ondersteunen, bijvoorbeeld in waardevolle feedback, nieuwe kansen of introducties in hun netwerk. Daarnaast bieden mentorschap en begeleiding van ervaren professionals in je netwerk een onschatbare bron van kennis. Maar wees voorzichtig met ‘energievampiers’ – mensen die voortdurend negativiteit of twijfel zaaien. Wanneer je erop gaat letten dan herken je ze direct. Deze mensen beginnen hun reacties vaak met “nee”, zijn kritisch of plaatsen een bommetje. Wat ik bedoel met een bommetje? Dat zijn van die schijnbaar kleine opmerkingen waar jij nog ’s avonds in bed over ligt na te denken. Waardeer je de vriendschap? Stel ook hier grenzen, geef bijvoorbeeld aan dat je graag overal over kletst maar niet over je ondernemerschap.

Speciale waarschuwing: kijk uit voor narcisten
Een specifiek type mens die ondernemers kunnen tegenkomen, is de narcist. Aanvankelijk komen ze charismatisch en ondersteunend over, ze vleien je en laten je bijzonder voelen. Heerlijk! Of niet? Bij een narcist is dit gedrag een façade. Narcisten zijn meesters in subtiele manipulatie. Ze hebben een sterke behoefte aan bewondering en terwijl ze eerst je talenten kunnen benadrukken, kunnen ze later beginnen met het ondermijnen van je zelfvertrouwen en je prestaties. Hun gedrag varieert van het maken van twijfel zaaiende opmerkingen tot het toe-eigenen van jouw ideeën. Vermoed je dat iemand een narcist is, doen dan twee dingen: 1) houd afstand en 2) ga lezen over narcisme, zodat je je zekerder voelt. Trust me, dat heb je nodig.

Je acties op social media 
Een bijzonder domein dat je aandacht verdient is de wereld van social media. De kans is groot dat je actief bent op verschillende platforms, waar je zowel met persoonlijke contacten als zakelijke relaties verbonden bent. Naarmate je jouw vaardigheden in contentcreatie verbetert en steeds vaker berichten plaatst, zullen deze ook op de tijdlijnen van familie en vrienden verschijnen. Het is niet ongebruikelijk dat sommigen daarop reageren met bezorgdheid, bewerend dat je te vaak post, te commercieel bent of andere kritiek hebben.

Tijdens de masterclass van afgelopen vrijdag over LinkedIn Insider Tips bracht Wendy dit onderwerp naar voren. Ze deelde een eenvoudige, maar effectieve oplossing voor dergelijke situaties: kies ervoor om hen te ‘ontvolgen’ zonder de connectie volledig te verbreken. Zo behoud je je digitale netwerk zonder onnodige frictie.

Vind er vijf!
Het ondernemerspad kan een eenzame reis zijn, want daar zit je dan weer op je zolderkamer of aan je keukentafel te buffelen op weg naar het waarmaken van je missie. Kies ervoor om van die eenzaamheid afscheid te nemen. Ga op zoek naar vijf mensen die jou supporten. Die jou begrijpen, die net als jij snappen hoe hard te moet werken voor succes. Die bereid zijn om risico’s te nemen, die discipline hoog in hun standaarden hebben, die net zolang zoeken totdat ze vinden. Die vijf mensen, daar kan je terecht, ook wanneer je er doorheen zit. Of die je helpen met een beslissing nemen. Afijn, je snapt het wel. Ze zijn essentieel, misschien wel meer dan je denkt. En weet je niet waar te beginnen, begin dan hier: https://www.linkedin.com/in/laurahamer/

Ik wens je weer een mooie week vergeet niet … You. Can. Do. It!

Published On: september 10th, 2023 / Categories: Geen categorie /