Vroeger kon ik door bepaalde gebeurtenissen helemaal van de rail af liggen. Echt als een trein op z’n kant. Dan gebeurde er iets heftigs en weg was mijn energie, m’n overzicht en mijn kracht. Dan kwam er weinig uit mijn handen, was ik halve dagen aan het Googlen over wat er nu weer gebeurd was en weg was mijn tijd, mijn self-control en energie. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer; wel soms heftige gebeurtenissen, niet meer van de rails liggen. Ben jij de rots in je eigen branding? Of het schelpje dat door de golven wordt meegesleurd, afhankelijk van de stroming? 

What’s Love Got To Do With It
Afgelopen week overleed Tina Turner. Ze woonde in Zwitserland, was al lang ziek en overleed op 83-jarige leeftijd. Ik ben geen grote fan, maar ken uiteraard haar muziek. En haar verhaal. Want Tina Turner heeft wat meegemaakt. Zoals dat gaat wanneer er een beroemd iemand overlijdt, dan zijn de zenders scheutig met wat ze kunnen vinden over de legende. Zo ook nu: documentaires en natuurlijk die film What’s Love Got To Do With It. Hierin gaat het niet alleen over haar successen, maar ook over haar leven. Met name over het eerste deel. Tina is doorgebroken in het duo Ike & Tina Turner. Die Ike was haar agressieve man. Die haar mishandelde. Op diverse manieren.

Hoe deed ze dat?
Jaren geleden kon ik die film niet zien, ik kon de heftigheid en de onrechtvaardigheid van het geweld tegen Tina niet aanzien. Nu wel. Uiteraard raakt me het geweld, de onderdrukking van haar ex-man. Maar wat me roerde was de mentale kracht van deze grant lady on heals. Want op het podium stond een knettersterke vrouw te zingen en dansen met een unieke en grote kracht. Hoe deed ze dat?

De rode draad 
Mentaal sterk zijn, dat wil iedereen denk ik wel. Heb jij dan ook, dat je soms denkt: hoe doet zij of hij dat, dealen met al die tegenslagen? Waarom stort de een in en blijft de ander overeind? Is er een rode draad te vinden? Ja die is er. Nou ja, die zijn er, want er is niet één rode draad, er zijn meerdere dingen die mentaal sterke mensen niet en wel doen. En die ga ik hier met je delen.

 1. Ze voelen zich geen slachtoffer
 2. Ze geven hun macht niet weg
 3. Ze rennen niet weg voor verandering
 4. Ze focussen niet op dingen waar ze geen controle over hebben
 5. Ze zijn er niet meer bezig om iedereen te pleasen
 6. Ze zijn niet bang om risico te nemen
 7. Ze blijven niet hangen in het verleden
 8. Ze maken niet continue dezelfde fouten
 9. Ze hebben geen hekel aan andermans succes
 10. Ze geven niet op bij tegenslag
 11. Ze zijn niet bang om alleen te zijn
 12. Ze hebben niet het gevoel dat de wereld hen iets verschuldigd is
 13. Ze verwachten niet direct succes

Mentale kracht is als spierkracht
Wil je meer verdieping hierover? Kijk dan naar de masterclass hierover en ga aan de slag met het werkboek in de Entrepreneurs Club via www.entrepreneursclub.nl. In de masterclass ga ik in op iedere ‘niet doen’ en wat in plaats daarvan wél te doen. Wat zo belangrijk hierin is, is dat we met die mentale kracht dagelijks bezig moeten zijn. Yep, daar is dat woord weer, moeten. Mijn oudste zoon heeft een bizar zware challenge gedaan waarbij hij de sportschool heeft ontdekt. In een paar maanden tijd ontwikkelde hij een set spieren, niet normaal. Toen kwam er een verhuizing, had hij geen tijd om het ritme helemaal vast te houden, en vanmorgen nog zei hij: “mam, mijn spieren zijn verslapt.” Zo is dat met de mental game ook.

 

Wanneer je niet aan je mentale spieren werkt, verslappen ze.

 

Het is niet voor niets dat zelfs iemand als Tony Robbins permanent twee á drie coaches heeft. Hij traint daarmee zijn mentale spierkracht.

Ondernemers hebben diverse petten op
Waarom is het voor ondernemers zo belangrijk om die mentale spierkracht op topniveau te hebben? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Ondernemers hebben bovengemiddeld veel tegenvallers te verwerken. Ondernemers hebben ook nog eens diverse petten op; die van expert, marketeer, sales en van bedrijfsvoering. Hallo! Dat is nogal wat. Steeds die pettenwissel is mentaal belastend. Daarnaast is de salesrol bijvoorbeeld eentje die veel klappen moet kunnen opvangen. Hoe goed je salesskills ook zijn, je kan niet iedere deal winnen. De ‘nee’s’ zal je moeten opvangen. Spierkracht dus. Bovendien is het hele ondernemen een mental game, want je moet je verplaatsen in andermans denken om succesvol te kunnen zijn: wat denkt mijn klant, wat wil mijn klant, wat wil mijn klant niet, waar is mijn klant, etc? Dat jezelf in een ander verplaatsen kost niet alleen energie, je moet er mentaal flexibel voor zijn. Flexibele spieren. En flexibele spieren zijn getrainde spieren.

Bonus: Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
Mentaal krachtig zijn is niet makkelijk. Wanneer ik aan mezelf denk van jaren geleden, dan weet ik dat ik ooit slappe mentale spieren had. Ik ben van slappe spieren veranderd in een mentaal sterk en veerkrachtige persoon. De tegenslagen die iedereen in het leven heeft, heb ik ook. Maar ik lig er tegenwoordig niet meer door van de rails. Vroeger zei iemand over mijn partner: “hij is de rots in jouw branding.” Dat was toen ook vast zo. Tegenwoordig ben ik die rots zelf.

Word ook die rots. En wanneer je dit leest als ondernemer, dan moet je een rots zijn. Want er is meer dan gemiddeld veel golfslag in je leven wanneer je ervoor kiest om ondernemer te zijn. Naast golfslag is er ook nog meer dan gemiddeld storm. Versterk je mentale spierkracht en word zelf die rots. Tina Turner kon het. Ik kan het. Jij kan het ook!

Bekijk de masterclass in de Entrepreneurs Club via www.entrepreneursclub.nl en je weet het … You. Can. Do. It!

Published On: mei 29th, 2023 / Categories: Geen categorie /