Ondernemen bestaat volgens supercoach Tony Robbins voor 20% uit tactieken en voor 80% uit psychologie. Toen ik dat voor het eerst hoorde, keek ik anders naar ondernemen. Het beroemde kwartje viel. Dáárom is ondernemen zo lastig. Maar wat is dat dan, die 80% psychologie? Een groot deel van die 80% blijkt uit zogenaamde belemmerende overtuigingen te bestaan. 

We hadden maar één doel
Op mijn 24e begon ik mijn eerste onderneming. Nog tijdens mijn studie begon ik met het verkopen van wintersportreizen voor studenten. Dat werd al snel een bedrijf. Met meerdere bestemmingen. Na het uitbrengen van onze eerste folder waren we binnen no-time uitverkocht. De concurrentie keek z’n ogen uit. Wij niet, daar waren we niet mee bezig. Wij werkten hard zonder dat we in de gaten hadden hoe groot het succes was. Ik had naar bleek een superslim verkoopconcept bedacht en het ging dus als een dolle. We hadden maar één doel: zo snel mogelijk alles wat we ingekocht hadden – slaapplaatsen en busritten – verkopen. Klinkt simpel en zo keken we ook: simpel.

Daar hadden we geen tijd voor
Achteraf bezien – het is alweer heel wat jaren geleden – hadden we niet zoveel last van die 80% psychologie met het verkopen van onze reizen. Althans, laat ik voor mezelf spreken, ik had daar niet zo’n last van. Vol van de studententijd waren we ervan overtuigd dat we dit gewoon gingen ‘cheffen’. Mijn compagnon had een klein beetje ‘kapitaal’, we waren niet bezig met vragen of we dit wel konden, we deden het gewoon. Nu kan ik zien dat de meest voorkomende hobbels in het hoofd van een ondernemer er toen gewoonweg nog niet zo zaten bij ons. Waren we niet onzeker? Vast wel, maar daar hadden we geen tijd voor.

Wat zijn belemmerende overtuigingen?
Fast forward naar vandaag. De wereld is heel erg veranderd. Ondernemen is daarmee ook mega veranderd. En ik ben zelf veranderd. Toen ik jaren geleden in die 80% psychologie dook, ontdekte ik de term ‘belemmerende overtuigingen’.

Een belemmerende overtuiging is een gedachtepatroon 
dat je vermogen om succesvol te zijn in meer of mindere mate beperkt. 
Het is een overtuiging die je kan hebben over jezelf, over anderen of over de wereld om je heen. 
En die overtuiging weerhoudt (belemmert) je ervan om je doelen te bereiken. 

Belemmerende overtuigingen zijn vaak onbewust en komen veelal voort uit negatieve ervaringen uit het verleden. Bingo, dat herkende ik wel.

De top 5 belemmeringen
Sinds dat ondernemen van toen en de dag dat Tony Robbins ons toesprak (ik zat in de zaal, erg indrukwekkend) was er veel gebeurd. Ik was een paar hele nare ervaringen rijker en wist wel dat dat impact op mij had. Op een paar van de meest voorkomende overtuigingen scoorde ik ondertussen best hoog. Wat zijn dan de meest voorkomende belemmerende overtuigingen? Ik zal je een top 5 geven van wat ik in de praktijk tegenkom..

1 – Ik ben niet goed genoeg
‘Ik ben niet goed genoeg.’ Het is de gedachte dat iemand niet voldoet aan de normen of verwachtingen die hij of zij voor zichzelf heeft gesteld. Vaak doordat iemand anders dat voor hem of haar heeft gedaan. Mensen die hiervan last hebben, geven zichzelf de schuld van tegenvallers, ondanks dat de oorzaak veelal buiten henzelf ligt.

2 – Ik ben niet ervaren of bekwaam genoeg
Deze lijkt op niet goed genoeg zijn, maar is echt anders: ‘Ik ben niet ervaren of bekwaam genoeg om succesvol te zijn in ondernemen.’ Dit gaat over de skills of expertise die nodig zijn in ondernemen, over kennis of ervaring in de branche bijvoorbeeld.

3 – Ik ben bang om te falen
‘Ik ben bang om te falen, dus ik neem geen enkel risico.’ Dit zie ik bijvoorbeeld bij ondernemers die geen plan of planning hebben. Want stel je voor dat je je planning niet haalt, dan heb je gefaald. En falen is meestal een afwijzing geweest in het verleden.

4 – Ik heb niet genoeg geld of middelen
Nummer 4 is overzichtelijker, maar net zo goed een belemmering: ‘Ik heb niet genoeg geld of middelen om een bedrijf te starten.’ Kijk, je moet natuurlijk leven. Dus je baan stoppen en gaan ondernemen zonder spaarpotje en inkomsten, dat is een te groot risico. Maar voor starten met ondernemen heb je lang niet altijd een grote pot geld nodig.

5 – Ik moet alles zelf doen
Nummer 5 is vaak aan de hand wanneer ik het woord ‘druk’ hoor: ‘Ik moet alles zelf doen, want niemand anders kan het zo goed als ik.’ Eens, je hebt unieke skills. Maar je kan niet álles. Bovendien is uitbesteden en hulp inschakelen geen teken van zwakte, maar van sterkte.

Doorbreek de overtuigingen, doorbreek je grenzen
Het is belangrijk voor je als ondernemer om deze beperkende overtuigingen te herkennen én te overwinnen. Het is niet de garantie voor succes, maar je belemmerende overtuigingen niet kennen is recept voor het niet bereiken van je doelen en bouwen van een succesvol bedrijf.

Wat is nou de truc om al die belemmeringen te doorbreken? En kost dat niet ontzettend veel tijd? Laat ik met dat laatste beginnen. Goed nieuws, het is niet zo dat die 80% betekent dat je hiermee de meeste tijd mee bezig moet zijn. Door deze overtuigingen te (h)erkennen en te vervangen door positieve, bekrachtigende overtuigingen, kan je je belemmeringen doorbreken, je grenzen verleggen en wel succes behalen. Het kost sommige mensen wel veel tijd om te herkennen wat die belemmeringen zijn.

Herkennen en erkennen
Herkennen is mooi, erkennen is de echte start en het moeilijkste. Erkennen dat er iets aan de hand is, kan al een heel ding zijn. Want misschien ‘denk’ je wel: welke lijken vallen er uit mijn zorgvuldig gesloten kast? Achter die belemmerende overtuigingen zit namelijk vaak veel (oude) pijn en bijbehorende boosheid en/of verdriet. Het erkennen, voelen van de belemmering betekent dat je echt in de spiegel kijkt.

Misschien is dat wel de allerbelangrijkste eigenschap van ondernemer. Of van mensen in het algemeen. Dat we in staat zijn om in de spiegel te kijken en onszelf echt te zien in al onze grootsheid, maar ook in onze beperkingen. Dan doorbreken we grenzen en maken we onszelf, anderen en de wereld met elkaar echt een stuk mooier.

 

Warme groeten,

 

Laura

Published On: mei 12th, 2023 / Categories: Geen categorie /