Hoezo niet jezelf zijn? Dat is toch het beste wat je kan doen? In dit blog ga ik je vertellen waarom je door jezelf te blijven, je níet gaat bereiken wat je graag wil. En wat je wel zou moeten doen. Zóu moeten? It’s up to you. Wil jij je doelen bereiken? Je dromen zien uitkomen? Lees dan verder, want dit zou wel eens de doorbraak voor je kunnen zijn die je al zolang wenst.   

Hoe halen zij hun doelen?
Hoe komt het toch dat ‘je doelen halen’ vaak zo ingewikkeld is? Of het nou grote of kleine doelen zijn. Komt het de een nou aanwaaien en heeft diegene een aaneenschakeling van geluk op geluk, en de ander een rijtje pech op pech? Of doen die doelen-halers iets wat veel anderen niet doen? Het antwoord laat zich raden natuurlijk. Ja, de doelen-halers, ‘the big achievers’, doen een heel aantal dingen fundamenteel anders. In dat woord ‘fundamenteel’ ligt de sleutel. Kort en goed zijn ze niet bezig met zichzelf te zijn.

De derde generatie ondernemers
Mijn moeder was onderneemster. Mijn oma ook. Heel bijzonder, zeker voor die tijd. Mijn oma moet ergens in de jaren ‘30 zijn begonnen en mijn moeder heeft eind jaren ’60 haar fotozaak geopend. Je zou kunnen denken dat het ondernemerschap mij met de paplepel is ingegoten. Gek genoeg stond ik er pas een paar jaar geleden bij stil dat ik derde generatie ondernemer ben in mijn familie. Ik ken mijn moeder namelijk alleen als een zieke, aan alcohol verslaafde vrouw die niet in staat was voor zichzelf te zorgen, laat staan voor haar gezin. Geboren in 1938 zijn haar eerste herinneringen die van overvliegende bommenwerpers, honger, Duitse soldaten over de vloer en op de vlucht zijn. Samen met haar vader, moeder en broer woonde ze tijdens de Tweede Wereldoorlog in Den Haag. Omdat haar vader bij de NS werkte en meedeed aan de grote spoorstaking van destijds moesten ze op de vlucht. Die oorlog … die is uiteindelijk nooit meer uit haar systeem gegaan. Ze overleed op 5 mei 2000.

Waarom ben je hier?
Wat mijn moeder niet kon, is het verleden ‘achter zich laten’. Daardoor was mijn jeugd ook niet de leukste die je je kan voorstellen. Toch zal je mij er niet over horen vertellen vanuit een soort van slachtofferschap. Ik legde al snel het verband tussen haar verleden en hoe ze deed in het heden van mijn jeugd. Toen ik ergens rond mijn 16e ontdekte dat ik zelf ook niet altijd even aardig deed tegen mijn vriendinnen, ondanks dat ik echt gek met hen was, begon er iets te dagen. Lang verhaal kort: ik zocht en vond een psycholoog. “Waarom ben je hier” vroeg hij? “Ik wil niet zo worden als mijn moeder en stiefmoeder” luidde mijn antwoord. Ik was op mijn 13e bij mijn vader gaan wonen en het bleek dat mijn stiefmoeder ook wel van een slok hield, met bijbehorend gedrag.

Hij kon mij belangrijke dingen leren
Ik was vastbesloten dat ík iets moest veranderen. Zonder het te weten of te beseffen was ik er kennelijk van overtuigd dat je met hard werken allerlei gedrag kan afleren en aanleren. Ik zag die psycholoog als een soort zeer gespecialiseerde docent die mij belangrijke dingen kon leren. Ik had een vaag beeld van wie ik graag wilde zijn en worden. Ik wist wel heel zeker, ik ben daar nog lang niet. Door die jeugd had ik wel al geleerd, als je iets wil bereiken, dan moet je er én zelf én keihard voor werken. Aan de slag dus. Even het gedrag van een heftige jeugd afleren in een paar sessies, dat werd ‘m natuurlijk niet. Maar ik merkte wel dat mijn omgeving al vrij vlot anders op me begon te reageren.

Je toekomstige zelf
Fast forward naar vandaag. Nog niet zo lang geleden kreeg mijn oudste zoon een boek aangeraden. Hij ging het lezen (ja, er zijn jonge mensen die echte papieren boeken lezen) en deelde zijn ‘learnings’ volop. “Mam, dit boek moet jij ook lezen!” Dat advies geef ik ook graag aan jou door.

‘Be your future self now’ is de titel en mijn oproep. De hele korte samenvatting is dit: als je niet weet wie je wilt worden en daar niet nu al bewust naar gaat leven, dan wordt het verrekte moeilijk om je doelen te halen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hoe meer verbonden je bent aan je toekomst en je toekomstige zelf, hoe wijzer en beter je je beslissingen maakt in het hier en nu. Het gevolg daarvan is dat je blijer, gelukkiger, productiever en uiteindelijk succesvoller bent. Vandaar mijn oproep om vooral niet meer jezelf te zijn, maar je toekomstige zelf.

Gun het jezelf
Wat had ik dit graag aan mijn moeder laten lezen. Zij is uiteindelijk overleden aan de gevolgen van alcoholisme. En hoe gelukkig ben ik, dat uitgerekend een van mijn eigen kinderen mij dit boek geeft. Wat een rijkdom. Ik wenste destijds dat ik een moeder zou worden die haar kinderen een veilige haven zou bieden. Een haven waar iedereen die lief is welkom is, waar je allemaal je eigen verantwoordelijkheid hebt, altijd iedere vraag mag stellen, fouten mag maken en vette doelen mag stellen. Waar we elkaar helpen om die doelen te bereiken. Er met elkaar een feest van maken.

41WyIh2kGoL.jpg

 

Kijk en doe mee met de workshops en word ook je toekomstige zelf. Hoe duidelijker jij bent over je toekomst – hoe je wil zijn, hoe je wil leven en wat je wil betekenen – hoe zekerder je ervan bent dat dat ook gaat lukken. Kijk op www.EntrepreneursClub.nl en gun jezelf the best.

Published On: april 21st, 2023 / Categories: Geen categorie /