“Leadmagneten, dat is toch van dat click-bait, van die waardeloze dingen waarvoor ze je lokken en je je emailadres moet achterlaten?” Ja en nee. Ja dat gebeurt en het is het bewijs dat iemand het niet begrepen heeft. Nee absoluut niet. Een leadmagneet is het begin van je marketingproces. Geen leadmagneet? Dan heb je geen of veel te weinig klanten óf te hoge kosten om klanten te werven. Punt. 

Bij de meeste ondernemers ontbreken radertjes in de marketing
Marketing is een lastig vak. Er zijn heel wat radertjes die allemaal op elkaar moeten aansluiten voordat het allemaal goed werkt. Je website. Je blogs. Je social media. Je emails. Je advertenties. Het is als een horloge, er hoeft maar een radertje te ontbreken en die machine loopt gewoon niet meer. Veel ondernemers worstelen met het gegeven dat ze te weinig klanten hebben. In het groter MKB zie je de kosten om klanten te werven oplopen. En dat terwijl er zoveel inspanning geleverd wordt. De reden: er ontbreken radertjes in die marketing-machine. 

Van A tot Sales
“Laura, je moet het geen marketingmachine meer noemen, wat jij maakt is een salesmachine.” Eén van die waardevolle uitspraken van een van mijn klanten. Hij zei dat nadat ik het marketing- en salesframework had laten zien en uitleg had gegeven hoe het werkt, van A tot Sales. Opeens viel de hele puzzel voor zijn ogen op z’n plaats: van leadmagneet tot en met blije klant, hij snapte de route. En op die route komt de potentiële klant al vrij snel de leadmagneet tegen.

Los een probleem op of vul een behoefte in
Een leadmagneet is iets wat in de ogen van een potentiële klant heel aantrekkelijk is om te krijgen en wat ze kunnen krijgen in ruil voor meestal een emailadres. Het doel van een leadmagneet is om potentiële klanten aan te trekken en om te zetten in leads. Voorbeelden zijn onder meer e-boeken, webinars, gratis proefversies, kortingen, checklists en andere downloadbare inhoud die waarde biedt aan je ideale klant. Het idee is om iets van waarde aan te bieden dat een probleem oplost of een behoefte vervult. Vraag trouwens niet alleen om een emailadres, maar ook om een voornaam; in de vervolgcommunicatie kan je iemand persoonlijker aanspreken. 

Clickbait
Er is veel crap op het internet en de waardeloze whitepapers zijn daar een voorbeeld van. Daar komt uiteraard ook de scepsis bij sommigen vandaan. Wanneer je denkt echt iets waardevols te downloaden en vervolgens blijkt de whitepaper uit maar 10 pagina’s te bestaan. Dat zijn van die whitepapers waar al 5 pagina’s opgaan aan de voorkant, de inhoudsopgave, de achterkant en de over-ons. Dan hou je nog 5 pagina’s over waar de Super Waardevolle Informatie zou moeten staan. En die pagina’s blijken dan opgemaakt met veel witruimte en afbeeldingen. Tja dan heb je dus een crappy whitepaper en dat is echt clickbait. Gelukkig snap jij dat het ook anders, goed, kan. 

Doe (het) goed
Een goede leadmagneet geeft heel veel waarde. Is dé manier om iemand kennis met je te laten maken. Want jij kan wel vertellen dat je dit of dat kan, dat je product geweldig goed is, maar ís dat ook zo? Ga er vanuit dat iedereen wantrouwend is geworden. Iedereen heeft wel ergens een slechte ervaring met een aankoop en jouw aanbod zou zomaar de volgende kunnen zijn. Dat heeft niks met jou te maken, maar met de ervaringen van je ideale klant. Je moet er wel wat mee. Je zal vertrouwen moeten bouwen. En je weet hoe het gaat met vertrouwen: het komt te voet en gaat te paard. Ofwel, je moet er echt in investeren. Die leadmagneet moet goed zijn en moet bijdragen aan de wereld van degene met wie je in contact wil komen. Ja, je leest heel vaak ‘moet’, want je wil het goed doen. Toch?  

Vuistregels voor conversie
Stel je voor, je hebt een hele goede, waardevolle leadmagneet gemaakt, wat kan je daar dan van verwachten? De vuistregel is een conversie van minimaal 20%. Ofwel dat van de 100 bezoekers op de pagina waar de leadmagneet te downloaden/op te vragen is, er minstens 20 daadwerkelijk hun voornaam en emailadres achterlaten. Dat zijn 20 mensen met wie je in vervolgcontact kan komen. Wanneer je je klant goed kent, de leadmagneet echt goed is en je ook die pagina goed hebt opgebouwd, dan stijgt de conversie al snel boven de 30%. Wij scoren gemiddeld 50% met onze leadmagneten. Dat percentage zakt tussen de 5% en 10% wanneer we gaan adverteren, dat hoort erbij. Daarom is die minimale 20% conversie zo belangrijk. Wanneer je je ‘marketing-game’ goed onder controle hebt, dan zijn de hoge(re) percentages ook voor jou weggelegd.

Van je fouten leer je
In de wekelijkse masterclass ga ik in op 10 verschillende leadmagneten en wanneer die te gebruiken. Ooit werd mij uitgelegd dat 1 leadmagneet voldoende is om het salesproces op gang te krijgen en dat klopt ook echt. Ik was eigenwijs en maakte er meteen meer en dat kostte dus veel meer tijd. Ja het leverde veel meer leads op, maar dat konden we in die tijd helemaal niet aan. Zonde van de energie, de tijd en het geld. Van je fouten leer je. 

De masterclass met 10 leadmagneten die werken
De masterclass kan je vinden in de Entrepreneurs Club, het meest complete ondernemersplatform van Nederland. Een must-have voor ondernemers net zoals je inschrijving aan de Kamer van Koophandel. Vol met masterclasses, boeken, podcasts, gastsprekers, experts die je vragen beantwoorden, en nog veel meer. Check https://www.entrepreneursclub.nl/schrijf-je-nu-in

Published On: april 3rd, 2023 / Categories: Geen categorie /