Ondernemers hebben nogal wat te doen. Ze zijn vakexpert, regelaar, uitvoerder, probleemoplosser, alleskunner, visionair, en nog veel meer. Je zou bijna denken: wie is er zo gek om hieraan te beginnen?! Gelukkig heel veel mensen, want ondernemers zijn de motor van de economie. In al die drukte, in al dat ‘moeten’ is het belangrijk om je leiderschapskwaliteiten met regelmaat te checken. Want met goed leiderschap houd je het allemaal onder controle. 

Masters of scale
Trouwe lezers van mijn blogs weten dat ik niet alleen gek ben op schrijven, maar ook op lezen. Tijdens mijn online masterclasses zit ik voor een boekenkast waarin een deel van mijn groeiende boekencollectie staat. Op dit moment ligt het boek Masters of Scale van Reid Hoffman op mijn bureau. Ik luister dit boek ook – ’s ochtends als onderdeel van mijn routine – en lees het in papieren vorm mee.

Dat luisteren kan ik je aanraden, want vaak is de auteur zelf aan het woord en hij of zij kan als geen ander beklemtonen wat er bedoeld wordt.

Daarnaast worden in dit specifieke boek heel veel andere ondernemers aangehaald en die vertellen allemaal zélf over hun ervaringen om jou extra voor te bereiden op die grote tocht, de reis van het ondernemerschap. Bill Gates is bijvoorbeeld een van de vele gastsprekers in dit boek.

550x829.jpg

Alle verschillende leiderschapsstijlen
Afgelopen week luisterde en las ik over leiderschap. Een geweldig hoofdstuk en zo ontzettend herkenbaar. Toen ik de verschillende leiderschapsstijlen opgesomd hoorde, wist ik meteen: dit ga ik met je delen. Het is overigens niet zo dat je een soort van keuze moet maken welke stijl je hanteert. Nee, het is een kwestie van gebalanceerd álle verschillende leiderschapsstijlen hanteren. Niet alleen op de woelige baren van het ondernemerschap, maar feitelijk … in het hele leven.

Ja maar ik ben nog alleen
Misschien denk je nu, leiderschap? Ik ben nog maar een solo-preneur, ik ben alleen, een zzp’er, wat moet ik hiermee? Wat niet in het boek wordt verteld, maar wat ik er graag aan toevoeg, is dat onderstaande leiderschapsstijlen ook horen bij zelfleiderschap. Want wie leidt jou? Dat doe je zelf! Lees onderstaande 6 stijlen eerst eens door vanuit het perspectief van een manager van een groot team, en vervolgens vanuit het perspectief van jezelf leiden. Zeker weten dat je er op een andere manier naar kijkt en dat je er acties uithaalt voor jezelf.

Leiderschapsstijl 1: De drummer
De eerste stijl is die van de drummer. De drummer is degene die de maat slaat – jij in je onderneming. Niet om anderen te laten volgen, maar om hen uit te nodigen, geïnspireerd te raken, om samen met jou dat ritme te slaan. In een band is de drummer uiteraard degene die het ritme slaat en ik heb Cesar Zuiderwijk weleens grappend horen zeggen dat hij de leider is. Maar hij zei er direct achteraan dat hij weliswaar het ritme slaat, maar dat hij ervoor zorgt dat anderen aansluiten en dat ze met elkaar de muziek maken. Dat hij zijn ritme aanpast op het moment dat anderen even uit ritme raken om ze vervolgens weer mee te nemen in het ritme van het betreffende nummer. Vind ik mooi.

Leiderschapsstijl 2: De compassievolle leider
Deze leider beziet alles door de ogen van de mensen om hem of haar heen. Daarvoor heb je ook zelfonderzoek en reflectie nodig zodat je je eigen rol in de diverse situaties goed kan zien. We doen allemaal soms onhandige dingen en de compassievolle leider kan naar zichzelf en anderen op een zachte manier kijken en reageren. Dat betekent overigens niet dat je in alles altijd maar begrip moet tonen en zaken die je niet prettig vindt (of die niet goed zijn voor het bedrijf) maar allemaal over je kant moeten laten gaan. Jij blijft de leider.

Leiderschapsstijl 3: De waarheid vertellen
Deze leiderschapsstijl komt van Ray Dalio. Hij noemt het zelf ‘radicaal open zijn’. Dat betekent dat je bereid bent om iedere situatie van alle kanten te bekijken. Dat gaat verder dan compassievol zijn. Dat gaat over ruimbaan voor feedback, maar ook over protocollen om onenigheid en kritiek constructief en resultaatgericht te doen plaatsvinden.

Leiderschapsstijl 4: De verbinder
Veel ondernemers zijn van nature verbinders. Dit creëert hechte teams. Hechte teams hebben veel communicatie met elkaar en delen een gezamenlijke missie. Een valkuil is om te hecht te zijn waardoor leiderschap en vriendschap door elkaar heen gaan lopen. Je ziet bijvoorbeeld dat ondernemers in het begin samenwerkingen met ‘gesloten portemonnee’ aangaan. Maak goede en duidelijke afspraken met elkaar en spreek elkaar ook in deze verbinding aan wanneer het niet helemaal lekker gaat.

Leiderschapsstijl 5: De kapitein van het schip
Ik vind deze leiderschapsstijl heel mooi omschreven. Hoffman stelt dat veel start-ups nogal lijken op een piraat: “slordig, inventief en bereid om onbekend terrein te betreden.” Ik denk dan meteen aan The Pirates of the Carabbean en aan Captain Jack Sparrow. Uiteindelijk wil je als ondernemer de piraten aanmoedigen om te transformeren naar een cultuur als die van de marine. Met procedures, regels en langetermijnvisie en -strategie, zodat je op een gedegen en meer voorspelbare manier die onbekende terreinen kan betreden.

Leiderschapsstijl 6: De sterrenmaker
In het Engels ‘star maker’. Dat gaat niet over de ondernemer zelf om als ster te shinen – dit gaat over het leiderschap om de talenten van de mensen om je heen als zodanig te herkennen. En hen te faciliteren om tot ster uit te groeien. Deze leider herkent en haalt de obstakels weg zodat die nieuwe sterren kunnen stralen.

Dat ondernemen … dat is me wat! 
Wanneer je bovenstaande leest, dan zou het zomaar kunnen dat je er moe van wordt. Moet dit ook nog allemaal? Mijn kijk hierop: alles wat je aandacht geeft groeit en groei in je (zelf)leiderschapskwaliteiten is altijd goed. Af en toe eens stilstaan bij je skills, ook die van je leiderschap, zal je goed doen. Maar je zal mij niet horen zeggen dat je daar continu mee bezig moet zijn. Dat is ook het lekkere van lezen en luisteren van boeken; je wordt aan het denken gezet, je pikt er wat uit op, en je bent toch weer een beetje gegroeid. En groei … dat maakt ons gelukshormoon aan, lekker!

Mooie, gelukkige week en groet van Laura

Published On: februari 4th, 2023 / Categories: Geen categorie /