Is de kerstvakantie aangebroken voor je? Of doe je daar eigenlijk niet aan als ondernemer? Veelondernemers nemen vrijwel nooit echt vakantie. Dat hoort bij ondernemers en toch is het ook weer niet verstandig om altijd maar door te ploeteren. In dit blog ga ik je 3 tips geven om tot rust te komen en daar op een bijzondere manier de vruchten van te plukken die als een superbooster voor je onderneming gaan werken!

Kan die laptop een keertje dicht misschien?
Herken je dat, dat je partner, je kinderen, je vrienden of anderen je vragen of je die laptop een keer aan de kant kan doen? Ik herken het wel. Laatst nog zei één van mijn kinderen “mijn moeder is verslaafd aan haar werk”. Waarop mijn oudste – zelf ondernemer – reageerde met: “ondernemen is geen werk, het is een missie”. Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Dit gegeven is een reden dat ondernemers soms lange dagen maken, ‘druk’ zijn en altijd maar doorgaan.

Te weinig omzet
Een heel andere reden dat je maar doorgaat kan zijn dat je gewoonweg veel klanten hebt die je allemaal goed moet en wil bedienen. Dan is rust nemen – hoe tegendraads dat ook klinkt – ook superbelangrijk. Dan kan het ook nog zo zijn dat je gewoonweg te weinig omzet hebt en je jezelf de tijd niet gunt om het rustiger aan te doen. Je voelt je misschien wel schuldig of erger nog, je voelt je tekortkomen en niet voldoende capabel om je onderneming winstgevend te maken. Wat het ook is, wat je hiervan allemaal herkent: het is tijd voor rust én reflectie.

Tip 1 – Stop
Stop. Stop met wat je aan het doen bent. Ga bijvoorbeeld even ergens zitten met een kop koffie of thee. Zonder boek of je telefoon. Even niks. Gewoon wat om je heen kijken. Of sluit je ogen voor een paar minuten. Zo’n moment hoeft maar 5 minuten te duren om je al tot rust te brengen. We zijn geneigd om overal achteraan te rennen, te jakkeren, en dat zorgt ervoor dat onze adrenaline-levels hartstikke hoog zijn. Die hoge levens krijgt je lijf niet meer afgebroken ’s nachts. Overdag even rust nemen helpt hierbij enorm!

Tip 2 – Wat wil jij
Neem de tijd om echt te voelen wat jij wil in het leven. Wat vind jij, en jij alleen, belangrijk? Je kan daarvoor het simpele 4B’s-Lijstje gebruiken: Body, Being, Balance en Business. Dit is de indeling waarmee coach Garreth White werkt. Body, je lijf. Being, jij, jouw zijn, je spiritualiteit. Balance, de relatie met je partner, kinderen, vrienden. En je business, je werk. Wat wil jij in deze 4 gebieden nou echt? Ga niet zitten piekeren over wat er afgelopen jaar niet goed ging, het gaat erom wat jij wil. Maak daar in je gedachten plaatjes van. Kijk vooruit, maak er je persoonlijke droom van. En dan de dag van vandaag: neem een besluit. Want weet je … je hebt 100% de kans om de dingen vanaf nu anders te gaan doen. Dus … wat wil jij?

Tip 3 – De puzzelstukjes
Ik zie nu voor me dat je lekker zit, je net even je ogen hebt gesloten en hebt in rust hebt gevisualiseerd wat jij echt wil in het leven. Misschien wil je wel vaker sporten, afvallen, geen vlees meer eten, vaker met je partner een avondje uit, meer tijd voor jezelf en dat ene boek nou echt eens lezen. Of misschien wel een boek schrijven. Je omzet verdubbelen. Een nieuw product lanceren. Wat het ook is, stel jezelf nu deze ene vraag: welk puzzelstukje ontbreekt er in wat ik wil bereiken? Dat puzzelstukje is een actie. Wanneer je je eigen acties als een grote puzzel ziet, welke stukjes ontbreken dan? Ik weet heel zeker dat je weet welke puzzelstukjes ontbreken.

Huil of schreeuw
Wanneer je deze 3 tips opvolgt, dan zal je zien dat je in rust aan het reflecteren bent. Reflectie is niet jezelf op je donder geven. Je mag best streng zijn op jezelf in de toekomst, dat is wat mij betreft zelfs een ‘moeten’. Maar wat er in het verleden ligt, waar je ook van baalt, laat dat in het verleden. Je kan aan het verleden toch niks veranderen. Het enige wat je kan doen is accepteren dat het zo is gegaan. Accepteer. Het kan wel zijn dat wanneer je in een rustmoment opeens heel verdrietig of boos wordt over wat er gebeurd is. Geef die emotie ook de ruimte. Verdriet en boosheid willen ook aandacht. Huil je tranen eruit. Schreeuw de boosheid van je af. Het zal
je opluchten.

En opeens stroomden de tranen
Gisteren zat ik een film te kijken en opeens stroomden de tranen. Schijnbaar uit het niets. Ik zette de film maar even op pauze – ik zag toch niks meer – en liet het gebeuren. Toen de tranen opdroogden vroeg ik mezelf, waar komt dit verdriet opeens vandaan? Afgelopen jaar is er iemand overleden die een plekje in mijn hart heeft en zijn
overlijden hoorde ik pas na de uitvaart. Ik kan nooit meer naar hem toe en had ook geen afscheid kunnen nemen. De film die ik keek triggerde dat verdriet. Ik kan het niet veranderen maar heb wel de tijd genomen om bij mijn verdriet stil te staan. Doe dat ook, het is gezond voor je lijf en mij luchtte op.

2 Tips extra
Hoe jouw jaar ook verlopen is, wat er ook gebeurt is, het ligt allemaal achter je. Niet alleen een nieuwe jaar, maar je hele toekomst ligt aan je voeten. De toekomst … die begint vandaag! Zorg daarbij goed voor jezelf door die rust- en reflectiemomenten te nemen. De kerstperiode kan daar een geweldige tijd voor zijn. Ik heb nog 2 tips
voor je.
Wil je van 2023 je beste jaar maken? Trakteer jezelf dan op een geweldig event speciaal voor ondernemers: de
PrepDays23. In januari vind dit plaats, online, en inschrijven is gratis via https://www.prepdays.nl/reserveren. Tip
2: Neem deze kersttijd ook lekker de tijd om te Netflixen. Tijdens de laatste FreeFriday heb ik een aantal echt
goede films en docu’s op een rijtje gezet: https://youtu.be/mGXBTF7BxPg.

Mooie en liefdevolle kerstdagen gewenst!
Groet van Laura

Published On: december 23rd, 2022 / Categories: Geen categorie /