“Gewoon doen” zei ik. “Pfoe ik heb daar moeite mee hoor”, was de reactie van een super lieve onderneemster die ik afgelopen week adviseerde over een e-mailcampagne. Ze kan best wat extra omzet gebruiken, maar hoe doe je dat? Daar hebben veel ondernemers ‘last’ van, van die ‘hoe doe je dat’-zoektocht. E-mail is niet zelden een belangrijke factor. Maar… de echt belangrijkste factor is iets anders. 

Netflix voor ondernemers
Wanneer ik dit schrijf, zit in middenin de voorbereidingen van de PrepDays, ons jaarlijks ondernemersevent voor en door ondernemers. Alweer voor het vierde jaar delen experts hun ondernemersadviezen op gebied van ondernemen. De ruim dertig sprekers beantwoorden vragen over marketing, sales, persoonlijke ontwikkeling, begrotingen maken, vormgeving, verzekeren, schrijven, websites, etc. Het is een drukke maar hele energieke tijd, want ik krijg heel veel energie van de gesprekken met al die experts. Als je ondernemer bent dan wil je de PrepDays23 niet missen; de tickets zijn gratis – uiteraard – maar belangrijker: het wordt ondertussen het Netflix voor ondernemers genoemd en dat heeft een reden, daar wil je bij zijn!

Die twee vragen
Naast alle adviezen over de specifieke vakgebieden vraag ik de experts ook naar ondernemerschap. Bijvoorbeeld wat iemand zelf het moeilijkste vond of nog steeds vindt. Of wat het belangrijkste advies was dat ze ooit kregen en wat ervoor zorgde dat hun onderneming een boost kreeg. De sprekers zijn daar open over. Ze stellen zich kwetsbaar op en vertellen ook over de minder leuke tijden en hoe ze hier uit zijn gekomen. Heel waardevol, super leerzaam. Een van de sprekers zei: “Laura, je moet die vragen zelf ook beantwoorden!” Tijdens de PrepDays gaat het niet over mij, maar over de sprekers. Maar die twee vragen wil ik natuurlijk ook beantwoorden en dat doe ik dan hier.

Wat is het moeilijkste aan ondernemen?
Het antwoord op die vraag is een soort van momentopname. Nu zou ik zeggen: “op tijd afkoppelen om goed te kunnen slapen.” Ik weet dat wanneer ik lange dagen maak, ik onvoldoende rust neem om de adrenaline te laten zakken. En hoge adrenaline verstoort mijn diepe slaap. Ik vind mijn werk zo leuk dat het helemaal niet erg is om ’s avonds nog door te gaan, maar goed slapen is ook belangrijk. Mijn oplossing is om overdag rustmomenten in te bouwen, een meditatie te doen of even naar buiten te gaan. Wanneer je me deze vraag tien jaar geleden had gesteld, dan had ik iets heel anders geantwoord. Dan zou ik ‘e-mailen’ hebben genoemd. Ik durfde niet zo goed e-mails uit te sturen. Net als die lieve dame die ik afgelopen week hielp.

Ik durfde gewoonweg niet
Ik e-mailde destijds niet. Kan ik me bijna niet meer voorstellen, maar ik weet het nog goed. We hadden bakken en bakken met leads – daar waren we echt goed in, in leads krijgen – maar we mailden aanvankelijk niet. Ik schrijf ‘we’ – mijn team en ik – maar die beslissing kwam natuurlijk alleen van mij. Reden om niet te mailen: ik durfde niet. Bang dat mensen massaal van onze zorgvuldig opgebouwde lijst zouden weggaan. Bang een flater te slaan. Bang voor van alles aan reputatieschade. Via social media vulden we onze gratis masterclasses en die waren een enorm succes. Daar kregen we mooie projecten uit en daardoor ging het goed genoeg met ons toenmalige marketingbureau. Maar we lieten veel business liggen door niet te mailen. Totdat we wel gingen mailen. Het was maar één eerste mail met een uitnodiging voor een masterclass. Resultaat: we moesten er een grote zaal voor huren, want het paste niet meer in onze eigen vergaderzaal. We hadden een stormloop veroorzaakt, bijna 100 deelnemers in de masterclass. Dus …

Gewoon doen 1
Ik weet niet precies meer hoe ik over die angst heen ben gestapt, waarschijnlijk door het gewoon te doen. Waar je ook tegenop ziet, in je business, in je leven, iets groots of iets kleins, de enige manier om verder te komen is door het te doen. Doen! Denk niet, jij hebt makkelijk kletsen Laura. Naast kleine heb ik ook voor hele grote uitdagingen gestaan. Echt groot. Impactvol. Hele heftige problematiek, alleen maar op te lossen door te doen. Knoop doorhakken, kiezen op elkaar en gaan. Soms letterlijk. Op het moment zelf niet altijd het grootste feest, maar wel belangrijk voor wat ik wilde bereiken. Uit de ontstane situatie komen. Maar ook die kleine dingen hè, die ene mail sturen die je al een tijdje uitstelt. Of dat telefoontje. Kennen we allemaal. Doen.

Eat the frog for breakfast. 
Ofwel, doe wat je lastig vindt als eerste.

Het belangrijkste advies
Wat het belangrijkste advies is dat ik ooit kreeg, daar moest ik even over nadenken. Ik denk dat dat ‘Succes is alleen voor doeners’ is. Een van de belangrijkste keuzes in mijn business is de switch naar funnelmarketing. Dat was niet door een advies van een ander, maar omdat ik mezelf voor een strategische keuze had gesteld en daarvoor op onderzoek uit was gegaan. Ik ben niet risicomijdend, maar ik ben ook niet van over één nacht ijs gaan. Wanneer ik voor een belangrijke beslissing sta, dan doe ik onderzoek naar de stappen die ik moet zetten. Ik denk na over het doen. En dan … DOE ik.

Gewoon doen 2
‘Gewoon doen’ klinkt makkelijk hè? Het geheim is dat dat het ook is. Dat doen zelf is misschien niet makkelijk, maar de beslissing om te gaan doen is makkelijk. Uitstellen en piekeren over een eventuele uitkomst kost je veel meer energie. Doe. Wat het ook is. Weet je wat je eigenlijk ook gewoon moet doen? Inschrijven voor de PrepDays23. Een makkelijke beslissing. Daar ga je blij van worden. De sprekers hebben niet alleen geweldige adviezen voor je, maar ook weggevers die ervoor gaan zorgen dat je een topstart in het nieuwe jaar maakt. Gewoon doen dus! https://www.prepdays.nl/reserveren

Published On: december 9th, 2022 / Categories: Geen categorie /