Yep, de kerstboom staat. Heerlijk! Ik hou van deze tijd. In plaats van te wachten tot na Sinterklaas hebben we besloten al eerder de kerstboom te kopen en op te tuigen. Ons huis is geen levende kerststal maar we hebben nu wel veel meer lichtjes aan en doen vaker kaarsen aan. Het hele gezin geniet van deze sfeer en daarmee komen ook de gesprekken over 2023 op gang. Wat heeft het nieuwe jaar voor ons in petto?

 

Terug- en vooruitkijken

Ieder jaar neem ik de tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar. Wat ging er goed, waar ben ik dankbaar voor? Wat ging er minder goed, of ronduit slecht, en wat kan ik hiermee doen, ervan leren, ermee doen. Vanmorgen hoorde ik Tony Robbins nog zeggen: ”Life happens for you, not to you”. Sommige mensen ervaren, of geloven dat het leven hen overkomt. Daardoor voelen ze zich down en verloren wanneer er iets ergs gebeurt. Anderen zien alles wat er gebeurt – goed of slecht – als iets wat hen vormt tot de persoon die ze willen worden. Halen er ondanks alles kracht uit, leren, worden sterker. Ik behoor tot die laatste groep en ik hoop jij ook!  

 

Mentaliteit

Die manier van denken is een mentaliteits-ding. Ervaar ik verdrietige dingen als “ohhh nou ja, ik leer er weer van” en ga vrolijk door? Ehhh nee. Maar wanneer er iets gebeurt waar ik niet blij mee ben, dan probeer ik wel altijd te reflecteren. Op mijn keuzes, mijn gedrag, op wat ik bijvoorbeeld anders had kunnen doen. Dat hoort voor mij o.a. bij terugkijken. Dat doe ik ook bij de gave dingen in het leven trouwens, in absolute dankbaarheid. En daarmee is het dan ook tijd om vooruit te kijken. Vooruit te kijken naar het nieuwe jaar wat over een kleine maand begint.

 

Doe mee!

Ik wil je vragen om pen en papier te pakken. Niet straks, maar nu. Doe het, want ik weet zeker dat je er echt blij van gaat worden! Ik wil je namelijk vragen om mee te doen met een ‘oefening’ die ik ook in mijn coachingspraktijk doe. Dat is het bepalen van de 4 dimensies van succes. Wanneer je dit nu leest en nog niks schrijfbaars hebt gepakt, doe het dan alsnog. Uitstellen is niet voor succesvolle mensen he 😉 Ik ga je zo de 4 dimensies van succes uitleggen en je steeds vragen om daar jouw invulling aan te geven. 

 

Talent is het niet

Al langer liep ik met die ene vraag in mijn hoofd rond: wat zorgt er nou voor dat de ene persoon wel zijn of haar doelen haalt, super succesvol is? Wat onderscheidt die ene topvoetballer van die talloze anderen die ook profvoetballer wilden worden? Is bijvoorbeeld Tony Robbins echt de beste coach ter wereld, of zijn er anderen die net zo goed of misschien wel beter zijn – maar veel minder bekend? Ik wist een ding wel: talent is het niet. Dat had een topsportende vriend mij al eens verteld. Door succesvolle mensen te bestuderen, en door zelf te kijken naar waar ik succesvol en niet succesvol was in mijn leven, ontstond het 4D-model waar we mee aan de slag gaan. 

 

Dromen

De 4D’s uit mijn model zijn: Dromen, Denken, Discipline en Dankbaarheid. We duiken meteen in dromen. Waar droom jij van? Schrijf nu eens 3 dromen hebt die je hebt. En doe dat lekker groot, wat is nou diep in je hart iets wat je heel graag wil? Een droom die wellicht voor onmogelijk houdt. Een droom waar je al mee bezig bent te realiseren. Droom groot, droom groots, schrijf ze nu op, droom 1, droom 2 en droom 3. 

 

Denken

Om je dromen te bereiken heb je een plan nodig. Moet je misschien wel iets leren. Iets oefenen. Iets plannen of uitzoeken. Kies nu 1 droom en schrijf 3 dingen op die je kan doen die jou direct een stap(je) dichterbij het halen van je droom brengt. Dat kan al zo simpel zijn als het lezen van een boek of het kijken van een video. 

 

Discipline

Discipline noem ik de hogere macht van doen. Alleen het schrijven van dit blog vergt discipline. Wekelijks, op vrijdag voor 12 uur moet het blog worden aangeleverd voor correctie en plaatsing. Daar denk ik niet meer over na, dat is onderdeel van mijn discipline. Iedereen heeft van die acties die ‘eigenlijk’ moeten worden gedaan maar er steeds weer tussendoor glippen. Acties waarvan je wéét dat het belangrijk voor je is en toch doe je het niet. Schrijf nu 3 acties op die je met regelmaat – dagelijks, wekelijks of maandelijks – gaat doen. Google Analytics checken. Social media posts maken in Canva. Mediteren. Plannen. Wat het ook is. Je weet wat de acties zijn, schrijf ze nu op. En ga ze ook doen 😉 

 

Dankbaarheid

Dit is misschien wel mijn favoriete “D”, de D van Dankbaarheid. Waar ben je dankbaar voor? Dankbaarheid is de brandstof voor je ziel, voor je doen, voor je leven. Bewust dankbaar zijn geeft energie en maakt je blij. Wist je dat wanneer je dankbaar bent, je niet in staat bent om te piekeren? Geweldig gegeven, zit gewoon allemaal in ons ‘gebakken’. Schrijf je weer mee? Wat zijn de 3 dingen waarvoor je dankbaar bent? Misschien wel iets kleins vandaag, of iets groots, voor je eigen kracht, je gezin, je geliefde, voor je veiligheid in dit land, etc. etc. Ik schrijf iedere dag mijn dankbaarheid op. Zijn ook leuke apps voor, bijvoorbeeld “Gratitude”, gratis in de appstore.    

 

Wanneer je hebt meegeschreven dan voel je je nu echt anders dan aan het begin van dit blog. Echt he! Dat is de kracht van de 4 dimensies van succes. Zoals iedere week behandel ik het onderwerp hier ook in de wekelijkse gratis masterclass – de #FreeFriday masterclass. Daar ga ik er nog wat dieper in op de 4 D’s. Met dit keer ook nog een hele coole verrassing. Iets waarvoor ik super dankbaar ben en aan jou kan doorgeven. Kijk ook via

Als altijd wens ik je een mooie week en tot de volgende blog.

 

Groet van Laura 

 

 

 

Published On: december 8th, 2022 / Categories: Geen categorie /