Wanneer het einde van het jaar nadert, dan zijn we hier druk. Druk met alle vragen die van klanten komen die nog snel iets willen voor het einde van het jaar en druk met de voorbereiding voor ons event de PrepDays. Voor de PrepDays ben ik volop aan het interviewen en afgelopen week zei een van mijn gasten: “Laura, er is behoefte aan iemand die ook de shitty verhalen over ondernemen vertelt. Over dat het lastig is, dat het moeilijk is en dat je dingen gewoonweg fout doet waardoor je in de prut terechtkomt.” Een oproep naar mijn hart.

Ondernemen is moeilijk
Is ondernemen nou moeilijk? Je zou zeggen van wel omdat er heel veel ondernemers jaarlijks failliet gaan. Ook stoppen veel ondernemers net op tijd voordat er financiële ellende ontstaat. En dan heb je nog een grote stílle groep ondernemers die te weinig of net voldoende omzet heeft. Plus de groep die gewoonweg veel te weinig omzet heeft. Ik durf de stelling dus wel aan dat ondernemen moeilijk is.

Kennis, vangnet en skillset
Wat maakt het dan zo lastig? En waarom slaagt de een wel en de ander niet? Het antwoord op die vragen is niet in een 1000-woorden blog te vangen. Ondernemers hebben kennis van veel nodig. Over hun eigen vak. Over branding, marketing, sales, personeel, finance, administratie, logistiek, techniek, etc. etc. etc. Veel dus. Dan maakt het ook nog eens een groot verschil of je afhankelijk bent van je omzet of dat je ergens een financieel vangnet hebt van bijvoorbeeld een goede spaarpot, een partnerinkomen of een investeerder. En dan is er ook nog de persoonlijke skillset en een positieve ‘privésfeer’ die nodig zijn om te slagen als ondernemer.

Openstaan voor anders
Kan iedereen ondernemer worden? Nee. Het ondernemerschap is niet voor iedereen weggelegd. Kan je die vele aspecten van het ondernemerschap leren? Veel wel. Je hebt een skill – een basisinstelling nodig die alle succesvolle ondernemers bezitten. Misschien is een van de belangrijkste skills die een ondernemer moet hebben: openstaan. Openstaan voor anders. Wanneer iets in je onderneming of in je leven niet lukt, dan zal je dat anders moeten doen. Vasthouden aan wat goed voelt maar geen resultaat oplevert, is niet zo slim. En toch doen we dat voortdurend. ‘Anders’ voelt meestal namelijk helemaal niet goed.

In de zaal bij Tony Robbins
Wanneer iets niet goed voelt, kan dat zijn omdat het je buiten je comfortzone dwingt. We houden van onze comfortzone en daar zijn we gewoonweg het liefste. Toch is het nodig om het gevoel van buiten die zone te treden goed te onderzoeken. Het was op het moment van een dieptepunt in mijn leven – zoveel privé-stress dat ik er hartklachten van kreeg – dat ik in de zaal zat bij Tony Robbins. Deze enorme man met zijn lage stem knalde de ene rake boodschap na de andere over ons heen. Hij liep zo dichtbij langs dat ik zijn stem direct kon horen. Van de vele dingen die werden gezegd is deze zin een van de belangrijkste die me is bijgebleven: “And then you tell yourself or me: I tried everything.” En dan vertel je jezelf dat je alles hebt geprobeerd. “You lier!”

Uit de prut en in de anders actie
Wat? Ik? Een leugenaar? De boodschap was: je vertelt jezelf dat je alles hebt geprobeerd, maar dat is helemaal niet zo. Je vertelt jezelf dat omdat je niet dat ene, dat waar je tegenop ziet, dat wat búiten je comfortzone ligt, om dat te proberen of minstens te onderzoeken. Dus heb je niet alles geprobeerd. En als je blijft doen wat je deed, dan hou je wat je hebt. Het staat er zo simpel, maar het effect was als een stomp in mijn gezicht. Ik zat middenin de privé-prut, wat sterke invloed had op mijn gezondheid en mijn business. En dus ook nog een keer op de relatie met kinderen en vrienden. Wat was ik aan het doen? Ik moest dingen echt anders gaan doen.

Op de bodem van je hart
Ik zeg zelf al heel mijn leven: “Alle antwoorden, op al je vragen, liggen op de bodem van je hart.” Dat gold voor mij ook. Ik wíst wat ik te doen had. Ik wist dat ik een andere route moest kiezen. Ik wist dat ik in actie moest komen. Want dat pappen en nathouden leidde tot niks. Nou ja, tot meer stress en verdriet en alle andere gevolgellende. Wat ik deed? Als eerste accepteren dat ik inderdaad wat te doen had. Daarna babbels met een vriendin en gesprekken met iemand die verstand van zaken heeft, een professional. De stappen die ik daarna moest zetten, waren hartstikke lastig. Het oplossen van de problematiek ging ook echt niet van de een op de andere dag. Het begint met die eerste stap. Die heb ik gezet toen ik dat “I tried everything” hoorde schallen door de speakers en rechtstreeks uit de mond van iemand die het kan weten. Ik ben hem dankbaar.

I tried everything
Heb ik alles geprobeerd? Dat weet ik niet. Ik heb wel precies genoeg geprobeerd om uit die nare situatie te komen. Om mijn gezondheid te herstellen. Om mijn business lekker te laten lopen en te laten groeien. In het verleden heb ik ook talloze dingen geprobeerd om dat ondernemerschap onder te knie te krijgen. Om te begrijpen waarom de ene ondernemer wel en de andere niet slaagt. Om marketing anno nu te begrijpen en in de vingers te krijgen. Om te begrijpen waarom de ene website wel en de andere geen klanten oplevert. Dat vergt veel tijd en energie, maar het is het zo waard. En alles wat ik nu weet, dat deel ik met zoveel liefde. Bijvoorbeeld tijdens de #FreeFriday Masterclasses. Free als in gratis. Bekijk de gratis masterclass over marketing van afgelopen vrijdag hier:

Als altijd wens ik je een mooie week. En… als je nog niet alles geprobeerd hebt; het begint met die eerste stap. Wil je een keer sparren? Neem dan contact op via laura@funnelguru.nl.
Published On: november 19th, 2022 / Categories: Geen categorie /