Afgelopen week gebeurde er iets geks. Iets vreemds. Ik wist niet goed wat ik ermee aan moest. Met dat gevoel was ik niet alleen. Ik was ook niet de enige die het een bijzondere ervaring vond. Maar het was achteraf louterend, waardevol en een fantastisch moment. Iets wat ik veel vaker ga doen. Iets wat ik jou ook aanraad te gaan doen.  

Alleen voor mannen 
Wanneer je mijn blogs vaker leest dan weet je dat ik ook met regelmaat naar Amerikaanse webinars kijk. Afgelopen woensdagavond was het tijd voor WarriorCon4. Een 4-daagse bijeenkomst voor mannen op zoek naar succes. Alleen mannen? Ja. Wat deed ik daar dan? Ik was nieuwsgierig en lees en kijk graag naar wat deze ondernemer te vertellen heeft.

Deze ondernemer is Garrett J. White. 
Hij werkt met mannen omdat hij mannen wel begrijpt
en vrouwen in ieder geval veel minder.
Omdat hij het echt goed wil doen
en dat voor vrouwen niet durft te garanderen.

Ik hou van die manier van denken.

We liegen allemaal
Garrett heeft een duidelijke leidende boodschap: stop lying. Stop met liegen tegen jezelf. Stop met te vertellen dat alles wel goed gaat als het niet zo is. Hij bedoelt niet dat je op Facebook maar moet gaan delen dat je je ongelukkig voelt of dat je moet delen dat je bedrijf eigenlijk helemaal niet zo goed gaat. Hij bedoelt datgene wat je aan jezelf vertelt.

Hij bedoelt dat je goed naar jezelf moet luisteren
omdat je jezelf misschien wel de verkeerde dingen vertelt.
Je móet stoppen met jezelf voor te liegen.

Ik ben het daarmee eens. Niet leuk, wel de enige manier op weg naar succes. Denk niet: ik lieg niet tegen mezelf. Dat doen we allemaal.

Stilte
Terug naar dat webinar. In een grote studio zaten 50 á 60 mannen, werden honderden mannen én een enkele vrouw geprojecteerd en was het tijd voor de eerste gastspreker. Garrett kondigde hem aan, de spreker – Sean – kwam op, de mannen gaven elkaar een dikke knuffel en het was tijd voor actie. Sean vouwde zijn handen, sloot even zijn ogen, opende zijn handen en ogen en keek om zich heen. En dat bleef zo, 40 minuten lang. Hij keek alleen maar. Zei niks. Stilte. Stilte. Stilte. 40 Minuten lang … stilte.

Ongemak
De eerste 10 á 15 minuten heb ik alleen maar naar hem gekeken. In de zaal gebeurde aanvankelijk niks anders dan dat de aanwezigen hetzelfde deden, kijken. Een enkeling schreef iets op. De meesten keken. Maar het ongemak groeide. Bij mij ook. Ik begon te denken: wat gaat er zo gebeuren? Kijkt hij al die aanwezige mannen een voor een aan en gaat hij zo iets over hen zeggen? Ik haalde tussendoor een kop thee – snel, snel want wie weet gaat hij precies nu wat zeggen – maar er gebeurde niks.

Staan
Na een minuut of 30 stond de eerste aanwezige op en ging naast hem staan. Daarna volgden er nog veel meer, ik denk dat 80% van de aanwezigen stonden. Ik bekeek dit niet alleen, mijn kijkmaatje vroeg “wat zou jij doen? Ik zou erbij gaan staan.” “Ik niet” zei ik, “ik zou zijn blijven zitten.” Zelfs een heel deel van de aanwezigen die we zagen op Zoom ging staan. Ik niet.

Zijn boodschap was zo duidelijk als de stilte
Weer wat later kwam er een man naar Sean toe en stak zijn hand uit. Hij heeft er zo’n 5 minuten gestaan, met uitgestoken hand, totdat iemand anders hem kwam ‘verlossen’ en hij verdween uit beeld. Sean ging niemand een hand geven. Sean was stil. We zagen de terugtelklok in beeld.

Na 40 minuten begon Sean te praten. Hij had nog 5 minuten. Zijn boodschap was zo duidelijk als de stilte: “Kan je niet eens 40 minuten stil zijn? Luisteren naar wat Hij heeft te zeggen?” Sean is een religieus man. Ik vertaal zijn boodschap wat breder:

“Of je het nou God noemt, Allah of je innerlijke stem.
Of je het nou bidden, mediteren of in gesprek gaan met jezelf noemt.
Het maakt wat mij betreft niet uit.
Het gaat om de kracht van stilte en wat er dan ín je gebeurt.”

Eerlijk zijn in stilte
Seans boodschap was duidelijk:

  • Neem nou de tijd om echt naar je innerlijke stem te luisteren.
  • Neem de tijd om echt te reflecteren. Om te denken, om te voelen, om 100% eerlijk naar jezelf te zijn.
  • Neem de tijd om uit de stilte de goede acties te halen.

Druk in mijn hoofd
Eerlijk gezegd wist ik ook aanvankelijk niet wat ik met ‘Sean in stilte’ moest. Naast mijn kop thee heb ik gewoon zitten kijken. In de stilte kwam er van alles voorbij. Hoe de dag was gegaan. Flarden van een gesprek van de avond ervoor tijdens een gezellig en mooi etentje met mijn buren. De to do’s voor morgen. Mijn dankbaarheid. Ondanks de stilte was het druk in mijn hoofd. Maar het werd ook steeds minder druk.

Je meest waardevolle tool 
Die stilte was echt een gift. Ondanks dat het aanvankelijk wat ongemakkelijk was, voelde het goed. Ik nodig je uit om af en toe stil te zijn. En echt naar die stem te luisteren. Hoe jij die stem ook noemt en ervaart. Iedereen heeft die stem. De stem die misschien wel je meest waardevolle tool is in je leven.

Wil je er nog iets meer over weten? 
Kijk dan naar de masterclass van afgelopen vrijdag, daar ga ik nog een stapje verder dan hier past in mijn blog. De formule voor succes is overigens iets anders dan de kracht van stilte. Kijk hier:

Ik wens je veel stilte, de rijkdom ervan en als altijd, een mooie week!
Published On: oktober 28th, 2022 / Categories: Geen categorie /