Bij leiderschap dacht ik vroeger altijd aan de skillset die topmanagers nodig hebben om grote organisaties de goede kant op te … leiden. Dus was ik er ook niet zo mee bezig. Maar dat bleek een misvatting. Leiderschap is de belangrijkste skillset voor iedereen, voor alle mensen. Maar wat is dat dan, leiderschap? Waarom is dat zo belangrijk? Als je je leiderschapsskills niet op orde hebt, dan is de kans groot dat je op drift raakt in je leven. Het laatste wat je moet willen. 

Op drift
Wanneer een vliegtuig de lucht in gaat, is er heel wat werk verzet. De piloot heeft het vluchtplan doorgenomen, het weer op de route bekeken, weet hoeveel passagiers en/of lading er aan boord is, berekent daarop de benodigde brandstof en nog veel, veel meer. Hij of zij loopt een rondje om het vliegtuig heen en checkt nog heel wat zaken voordat er ook maar sprake is van taxiën, laat staan opstijgen. Alles voor de veiligheid? Ja en nee. Ja natuurlijk die veiligheid. Maar er is meer. Zonder vluchtplan is het onmogelijk om de bestemming (fatsoenlijk) te bereiken. Dan zou een toestel op drift raken. Laat dat nou precies zo zijn voor onze levens.

Levensplan
Ik ga je straks een prachtig boek aanraden, maar eerst even over een ander boekje: Living forward van Michael Hyatt en Daniel Harkavy. Dat gaat over die drift en over de leiding nemen in alles in je leven. Want wie heeft er een plan voor zijn of haar leven gemaakt? Terwijl we doelen, dromen en wensen hebben. Wanneer ik je zou vertellen dat er in een bedrijf een groot project wordt uitgevoerd zonder projectplan, dan zou je minstens je wenkbrauwen fronsen. Je zou mij misschien zelfs vol verbazing vragen hoe je ooit je projectdoelen zou kunnen halen zonder een plan. Terechte vraag, inclusief je verbazing. In dat boekje word je uitgelegd hoe je een levensplan kan maken. Zo’n zes jaar geleden heb ik dat boekje gekocht en heb dat levensplan gemaakt. Een aanrader!

 

Continu bijstellen
Terug naar het vliegtuig. Na de start, waar de motoren op volle kracht moeten werken om het gewicht de lucht in en naar de gewenste hoogte te krijgen, wordt het rustiger. Het lawaai neemt af, de motoren kunnen nu stationair zorgen dat de gewenste bestemming wordt bereikt. Maar wie tijdens de vlucht naar de vleugels heeft gekeken, is het wellicht opgevallen dat je de flappen van die vleugels met regelmaat een beetje ziet bewegen. Dat is de continue correctie om het vliegtuig op koers te houden. Een vluchtplan is één, monitoren en bijstellen waar nodig zijn twee tot en met tien. Zo geldt dat ook voor het levensplan. Het was een beste hoeveelheid werk om mijn levensplan te maken. Naar het plan leven en mijn acties bijstellen waar nodig zijn twee tot en met tien.

The monk who sold his Ferrari
Het boek dat ik je graag aanraad, is The monk who sold his Ferrari. Ik kende de titel al, maar bij Ferrari haakte ik geloof ik af. Niet dat ik niks met auto’s heb, alleen niet met Ferrari. Toch ben ik dit boek gaan lezen. En wauw, wat een geweldig verhaal.

In het heel kort: het is een vertelling, een gesprek tussen twee mannen die met elkaar hebben samengewerkt. Beiden topadvocaten bij een zeer vooraanstaand advocatenkantoor. Ze verliezen contact wanneer één van hen een hartinfarct krijgt. Om elkaar vervolgens na een flinke tijd weer te treffen en in gesprek te gaan. In de gesprekken deelt Julian – degene die o.a. zijn Ferrari verkocht – zijn nieuwe levenswijsheden.

Kaizen als levenswijsheid
Het is een boek vol levenswijsheden. Het is voor mij ook boek met verdieping op bijvoorbeeld dat eerdere plan dat ik maakte. Een van de wijsheden die beschreven wordt is de tactiek en de kracht van Kaizen. Kaizen is een Japans woord en betekent ‘verandering’ (kai) om ‘goed te worden’ (zen) (bron: www.passionned.nl). Continu verbeteren. Kaizen wordt ook toegepast als onderdeel van Lean, een managementmethode die tevens uit Japan komt. Hier wordt Kaizen o.a. gebruikt om jezelf uit te dagen om dat wat er wellicht nog verborgen ligt in je, tot bloei te laten komen. Je wordt uitgedaagd om steeds een verbeterde versie van jezelf te worden. Niet omdat je de dingen ‘fout’ doet, maar omdat wij mensen nou eenmaal gelukkig worden van vooruitgang. Dat is een universeel gegeven en geldt voor alle mensen.

Geef het (ook) door
Het zou het boek geen eer aandoen om het hier proberen samen te vatten in 1000 woorden. Ik raad je aan om het te lezen. Julian, degene die zijn opgedane wijsheden deelt, vraagt maar om één ding in ruil voor zijn wijsheden: “vertel het verder, deel mijn wijsheden.” Hij heeft dat zelf ook beloofd aan degenen die hem de wijsheden vertelden.

Nou is dat doorgeven (van wat ik weet en waarvan ik denk dat het een ander voordeel brengt) voor mij een tweede natuur. En ik denk dat het een van de basiseigenschappen is van een docent of coach. Ik heb het deze week letterlijk genomen door een van de meest concrete hoofdstukken te bespreken in mijn masterclass: 10 rituelen voor een leven met meer energie, passie, creativiteit en minder stress en zorgen. Die 10 rituelen zijn allemaal geen rocket-science, ze komen zelfs niet in de buurt van een vliegtuig besturen. Het zijn wel stappen om volledige leiding over je leven, je welzijn te nemen. Leiderschap van je leven. Daarom vraag ik je deze keer: wil je de link van de masterclass naar minstens één iemand doorsturen? Klik op de afbeelding en geniet!

Published On: september 10th, 2022 / Categories: Geen categorie /