“Hey Alex, Laura hier. Ik zit met een probleem. Of eigenlijk, met een dilemma. Een vriendin van mij is ziek en ik denk dat jij haar kan helpen, hoe leg ik dat uit zonder dat het te pusherig wordt of te drammen?” Dat was een vraag die ik alweer heel wat maanden geleden stelde aan een gezondheidscoach. Zijn antwoord was op z’n minst bijzonder …

Problemen, problemen, problemen
Vanaf het moment dat we geboren worden begint het. Van die veilige, warme moederbuik word je de wereld in geduwd, de kou en het felle licht in. Help! De baby zet het direct op een brullen. Gelukkig zijn daar dan meestal liefdevolle armen die warmte en geborgenheid bieden. Was dat maar zo met alles wat we aan problemen ervaren. Als je droog naar de feiten kijkt, dan komen we in ons leven nogal wat uitdagingen, gedoe en problemen tegen. Ben je ondernemer, dan krijg je er nog eens een overtreffende trap van uitdagingen bij.

It takes one to know one
Afgelopen week heb ik een 21 dagen challenge afgerond. Zelf, op papier. Was geen groots aangekondigd webinar of online gebeuren, maar gewoon een boekje. Geen begeleiding. Geen mailtjes. Alles was gericht op zelfwerkzaamheid. In 21 dagen trok dit boekje mij van mijn eigen vertrouwde gevoel van het nu, dwars door de modder op weg naar een verbeterde versie van mezelf. Wellicht denk je: hoezo, is er een verbeterde versie nodig? Voor mij persoonlijk geldt dat ik weet dat mijn pijnlijke jeugd met allerlei onwenselijke gevolgen komt. Ik streef niet naar perfectie, maar wil bijvoorbeeld wel een zo goed mogelijke moeder zijn. Daarnaast wil ik leren begrijpen waar de ondernemers die ik help groeien tegenaan lopen en doe ik daarvoor diverse opleidingen, lees er veel over en ‘onderga’ dus zelf ook dit soort processen. It takes one to know one. Ofwel, wanneer ik weet wat iemand doormaakt, dan kan ik beter helpen.

Stop lying to yourself
Het boekje is niet voor iedereen geschikt. Je moet ertegen kunnen dat iemand je schrijft dat je moet stoppen met “F****** lying to yourself”. Mij spreekt dat aan, omdat ik van duidelijkheid hou. Omdat ik zie dat deze schrijver met alles wat hij aan liefde in zich heeft, mij in beweging wil krijgen. Dat lukt meestal niet met lieve woorden. Het boekje kreeg ik van Alex Parengkuan. Alex is ook van de duidelijkheid, getraind door o.a. de auteur van het boekje. Toen ik Alex destijds belde voor mijn vriendin zei hij in redelijk duidelijk Rotterdams: “Laura, je moet mensen vaker dan je lief is in hun ballen schoppen, anders komen ze niet in beweging.” Oké dan …

Het lukt toch niet
Het gaat er niet om iemand letterlijk nou eens even lekker pijn te doen. Het gaat om eerlijk zijn. Dat begint bij jezelf. Jezelf een ‘kick in the balls’ kunnen geven. We hebben namelijk een heel stelsel van verhalen verzonnen om onszelf te beschermen. Vaak zijn het verhalen die een oorsprong hebben in onze jeugd. Wanneer je coach bent, dan herken je vast wel dat je cliënten soms met gebeurtenissen van de kleuter- of lagere school komen die grote impact hebben gehad op wat ze nu over zichzelf geloven. Het is geweldig wanneer iemand dit nog weet op te diepen. Vaker weten we niet meer wat er precies gebeurd is, maar hebben we onszelf wel al gedowngrade. Geloven we ten diepste – zonder er echt bij stil te staan – dat het toch nooit gaat lukken … wat ‘het’ ook is.

De aanval en de verdediging
Onze gedachten vallen ons daarop steeds aan. Allemaal veroordelingen, over hoe je eruitziet, hoe je doet, hoe het gaat, hoe je iets zegt, etc. De lijst is oneindig. Die aanvallen verdragen is vaak lastig. Vaker dan ons lief is verleggen we de verantwoording. Die challenge legt precies dat proces bloot en leert je aan hoe je die aanvallen anders kan opvangen en de verdediging kan ombuigen naar energie die je helpt. De aanvallen zijn namelijk vaker dan we willen heel terecht. Kijk liefdevol. Wanneer je 30 kilo te zwaar bent, dan doe je jezelf tekort. Overgewicht is niet gezond. En je verdient een gezond lijf. Wanneer je onvoldoende omzet hebt, dan doe je jezelf tekort. Je werkt keihard, wil anderen helpen met wat jij kan. Jij en je klanten verdienen dat je dat ook doet. En wanneer je jezelf tekort doet, dan doe je ook anderen tekort.

Op zoek naar de waarom
Wát je ook doet, leg de schuld alsjeblieft niet bij een ander. Ga ook niet jezelf afkammen met een innerlijke conversatie waarmee je jezelf alleen maar meer pijn doet. Ga op zoek naar de waarheid. Doe dat liefdevol maar stevig, volhardend en echt eerlijk.

Een paar dagen geleden zag ik een berichtje op LinkedIn van iemand die erg teleurgesteld is. Hij had veel geïnvesteerd en te weinig omzet. Ik herkende en begreep zijn teleurstelling. Hij legde de schuld bij de softwareleverancier neer. Bij de mensen die hem niet goed geholpen hadden. Zijn pijn klopt, hij ís teleurgesteld. Maar … om dat dan publiekelijk zo te delen?

Geef jezelf liefdevol de schuld
Ik heb hetzelfde meegemaakt, met precies dezelfde leverancier. Ik voelde me ook niet goed behandeld. Ik heb het wel anders opgelost. Ik ben op zoek gegaan, heb me begraven in marketingboeken, -blogs en -opleidingen. Sterker nog, mijn marketing academie is helemaal op deze aanleiding gebouwd en biedt de oplossing om wel die gewenste omzetten te halen. Ik heb van mijn pijn mijn kracht gemaakt. Ik gaf mezelf liefdevol ‘de schuld’ en ging op zoek naar de oplossing. En vond die oplossing. Daarover vertelde ik in de masterclass van afgelopen vrijdag. Laat de titel je niet afleiden, want wat je hierboven gelezen hebt vind je – weliswaar in een andere vorm – terug in de masterclass. Enjoy!

 

 

Groet van Laura

PS Hier is de link! https://www.youtube.com/watch?v=odn02vxd7Ec

Volg mij ook via:
Facebook: https://www.facebook.com/lcdhamer
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/laurahamer/
Instagram: https://www.instagram.com/lauracdhamer/

Published On: september 4th, 2022 / Categories: Geen categorie /